image
Financiële zekerheid

Uw partner in financiële zekerheid!

Lees meer

image
Welke zorg past bij u?

Wij zoeken het voor u uit

Lees meer

image
Zonder zorgen op reis

Sluit direct een doorlopende reisverzekering af!

Lees meer

image
Woonverzekeringen

Voor al uw verzekeringen in
en om de woning

Lees meer

image
Zakelijke zekerheid

Als ondernemer in één keer privé en zakelijk goed verzekerd

Lees meer

image
Onbezorgd touren

Bescherm uw auto tegen schade

Lees meer

image
Mijn Grasso

Online inzicht in uw verzekeringen.
Uw digitale polismap!

Mijn Grasso

image
Grasso Assurantiën

Ons bezoekadres:
Boedapestlaan 77-79
3404 CC IJSSELSTEIN

Over Grasso

* * * * * * * *
image image image image image image image image

De overheid heft een belasting over de premie voor schadeverzekeringen: dat is de assurantiebelasting. De regering heeft besloten om het tarief van de assurantiebelasting te verhogen. Op 1 januari 2013 stijgt het tarief van 9,7% naar 21%. Daardoor gaat het bedrag dat u betaalt voor uw schadeverzekering omhoog per 1 januari 2013. Het voorstel voor de assurantiebelastingverhoging moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de verhoging van de assurantiebelasting.

Wat is assurantiebelasting?

De assurantiebelasting is een belasting die de overheid heft over de premie voor schadeverzekeringen.

Als u een schadeverzekering hebt afgesloten, dan betaalt u hiervoor periodiek een bedrag aan de verzekeraar. Dat bedrag bestaat uit de premie voor de schadeverzekering, eventuele overige kosten en de assurantiebelasting. Verzekeraars betalen de assurantiebelasting die u betaalt, door aan de overheid.

Voor welke verzekeringen geldt de verhoging?

De verhoging geldt voor de meeste schadeverzekeringen. Voorbeelden van schadeverzekeringen zijn: Autoverzekering, Opstalverzekering, Inboedelverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering en zakelijke schadeverzekeringen. Over de premie voor deze verzekeringen heft de overheid assurantiebelasting.

Een aantal (schade)verzekeringen is op grond van de wet vrijgesteld voor het afdragen van assurantiebelasting. Voor deze verzekeringen geldt de verhoging dus niet. Dit zijn:

  • levensverzekeringen;
  • ongevallen-, invaliditeits-, en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;
  • ziekte- en ziektekostenverzekeringen;
  • werkloosheidsverzekeringen;
  • verzekeringen van zeeschepen (behalve pleziervaartuigen) en luchtvaartuigen die bedoeld zijn als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer;
  • transportverzekeringen;
  • herverzekeringen;
  • exportkredietverzekeringen.

Wat gaat er met de assurantiebelasting gebeuren?

Update 20 november 2012: de Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid ingestemd met het Belastingplan 2013, waarin o.a. de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21% per 1 januari 2013 staat. In dit Belastingplan 2013 is ook een sanctiebepaling opgenomen. Deze maakt het mogelijk de assurantiebelasting alsnog per 1 april 2013 door verzekeraars te laten naheffen als er ontwijkend gedrag is vertoond waardoor het ministerie geld misloopt.

De verhoging van de assurantiebelasting gaat toch per 1 januari 2013 in. Eerder werd nog gesproken over 1 april. Verzekeraars hebben in ruil voor vervroegde invoering met de staatsecretaris afgesproken om een ontmoedigingsbeleid te hanteren rondom het opzeggen. Ze gaan klanten niet actief wijzen op de mogelijkheid om over te stappen om zo nog één jaar van de lagere belasting te profiteren. Doen consumenten dat wel massaal dan heeft staatssecretaris Weekers van Financiën nog een maatregel achter de hand. Hij wil dan de mensen die de belasting toch ontwijken alsnog het hogere tarief in rekening brengen. Hij kan dit doen via een zogenaamd Klein Koninklijk Besluit.

Wat betekent dat voor de premie?

Door de verhoging van de assurantiebelasting gaat het bedrag dat u de verzekeraar betaalt voor uw schadeverzekering omhoog per 1 januari 2013.

Mag ik naar aanleiding van deze verhoging mijn verzekering opzeggen?

U kunt uw verzekering binnen de gebruikelijke voorwaarden altijd opzeggen. De verhoging van de assurantiebelasting vloeit voort uit wetgeving en geeft daarom geen reden om uw verzekering versneld op te zeggen.

Bron: ASR Verzekeringen 22 november 2012

Aan wetgeving kunt u niets doen, maar uw situatie kan veranderen. Check regelmatig of uw verzekeringen nog up-to-date zijn. Moet uw auto nog wel full-risk verzekerd worden? Heeft u nog wel een tandartsdekking nodig op uw zorgpolis? Klopt het verzekerde bedrag van uw inboedel nog wel? Wij checken graag of uw verzekeringen nog aan uw wensen en eisen voldoen. Neem contact op met Grasso Assurantiën.